- Autor: Karkarolka
- Doba přípravy (min.): 40
- Uživatelský recept
- Porce: 31.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Mléko trvanlivé polotučné (1,5 % tuku) | 600 |
Ocet | 20 |
Mouka pšeničná celozrnná | 340 |
Cukr bílý (řepný, třtinový) | 70 |
Kypřící prášek do pečiva | 10 |
Sůl | 8 |
Vejce celá průměr | 100 |
Olej běžný (řepkový, slunečnicový) | 25 |
Dochucovadla:
1 lžička jedlé sody
Energetická hodnota celkem: 8750 kJ
Bílkoviny (g): 80,
Tuky (g): 51,
Sacharidy (g): 323,
SAFA (g): 13,
Cukry (g): 103,
Vláknina (g): 41,
Sůl (g): 2
Energetická hodnota na 1 porci: 282 kJ
Bílkoviny (g): 2.6, Tuky (g): 1.6, Sacharidy (g): 10.4, SAFA (g): 0.4, Cukry (g): 3.3, Vláknina (g): 1.3, Sůl (g): 0.1
Postup přípravy
Připravíme si dvě větší mísy. Do první z nich nalijeme mléko spolu s octem a necháme 5 minut stát. Mezitím si ve druhé míse smícháme sypké ingredience. Pánev s nepřilnavým povrchem necháme rozpálit na střední teplotu. Lívanečky opékáme buď na sucho, nebo pouze lehce potíráme silikonovým štětečkem. Na velkou pánev naléváme pomocí malé sběračky, vejdou se nám asi 4 kousky. Na povrchu se začnou dělat bublinky. Jakmile po nich začnou zůstávat ďolíčky (které se už neuzavírají) pomocí obracečky otočíme. Druhá strana trvá jen chviličku, max půl minuty. Klasicky se podávají s javorovým sirupem, ale moc dobré jsou i nízkoenergetické varianty s ovocem, nízkotučným jogurtem a skořicí.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.